Header

Beli Rumah Sekarang atau Tunggu ???

Banyak persoalan yang bermain di fikiran pembeli hartanah diluar sana ..

Ianya lebih kepada timing  ..  Adakah patut beli sekarang atau perlu tunggu lagi ?

Itu lah yang menjadi tanda tanya … Adakah sekarang ini masa yang sesuai untuk kita membeli hartanah …

Apa kelebihan jika membeli sekarang ????

Jika ada tawaran menarik dari pihak developer. ..

Mengapa tidak kita consider untuk membeli …

Apa pun persoalan diatas .. Mari kita dengar apa pendapat  sorang pelabur tegar wanita ini .. Tidak lain dan tidak bukan iaitu Cik Rohaniah Noor ..

property talk

Perkongsian yang akan membuka minda pada sesiapa yang agak keliru dengan kepentingan membeli hartanah..

Kita semua paham bahawa harga hartanah semakin lama semakin mahal ..

Apabila semakin mahal … Semakin tinggi lah downpayment bagi pembelian rumah tersebut…

Agak agaknya adakah kita mampu menyediakan jumlah wang yang besar apabila membeli rumah yang harga RM400k atau RM500k ke atas…

Bukan saja downpayment saja di ambil kira .. malahan kos kos lawyer juga perlu di ambil kira juga …

Mari lihat apa kelebihan yang pihak developer iaitu IJM LAND berikan untuk projek perumahan mereka iaitu Danau Perintis di Shah Alam 2  ini ..

Apartment yang berkonsep kan resort style sudah pasti akan memikat hati pembeli.

Dengan kemudahan yang serba serbi lengkap … Swimming pool .. gym … surau … reading room dan sebagainya …. sudah pasti akan memberikan keselesaan pada setiap penghuni di sini …

Superb !!!

Rasa seolah olah anda bercuti disitu … dengan layout dan juga facilities yang ada terasa macam anda sedang bercuti di hotel  …

danau

Dari segi lokasi pula, Danau Perintis ini terletak dikawasan yang sangat strategik. Jarak antara termpat tempat dibawah cuma dalam jarak 10 km saja.

tarikan

IJM LAND  menawarkan harga serendah RM312K bagi unit apartment ini yang mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik air berserta dengan 2 car park …. Wowww !!!

Sangat menarik ini apabila di tambah dengan package zero Downpayment  !!!

** Itu cuma applicable untuk first time home buyer saja

Tunggu apa lagi …. Jommmm dengar apa yang akan dikongsikan oleh Cik Rohaniah Noor ini … Tips tips hartanah dan juga pengalaman beliau dalam pembelian rumah under construction.

Pada yang berminat boleh layari website dibawah

http://sa2.ijmland.com/

atau terus menghubungi no yang tertera dibawah :-

Fibi 012-3593611

Jacyn 016-4879919

Sekian , terima kasih

danau perintis shah alam

Danau Perintis , Bandar Puncak Alam

Pada yang mencari apartment di Shah Alam ….

Ramai yang tahu bahawa Puncak Alam masih di kategori kan tempat yang masih mampu beli  … Jika ingin investment bebetul berhampiran dengan pusat bandar Shah Alam …

Disebab kan ada nye UITM di Puncak Alam … Ramai yang berminat ingin melabur di sana …

Tetapi adalah itu satu satu nya factor kenapa ingin membeli di Puncak Alam … ada kah unit di sana terlalu bergantung pada penyewa student uitm sahaja..

Mana mana kawasan yang ingin kita beli .. perlu  ada factor factor yang boleh kita pegang supaya satu satu pelaburan menjadi lebih bermakna …

Mari kita lihat apa kemudahan lain yang ada di sekitar sini …

amenities shah alam 2

Hypermarket … Mc Donalds  … bank bank semua ada … termasuk lah sekolah dan juga universiti…

Apabila ingin beli hartanah yang agak jauh dari pusat bandar .. mesti tahu highway highway yang menghubungkan ke kuala lumpur … perlu tahu jarak berapa kilometer dari tempat tersebut ke tempat tempat lain…

danau perintis apartment

Jomm kita lihat apa yang pihak developer iaitu Shah Alam 2 Sdn Bhd tawarkan pada pembeli … dari segi konsep … dan dari segi lay out nye …

Keluasan berapa … Berikut adalah facilities yang ada pada apartment tersebut :-

  • Swimming Pool
  • Wading Pool
  • Pool Deck
  • Changing Room
  • Gymnasium
  • Reading Room
  • Children Day Care Centre
  • Carpark
  • Kindergarten
  • Multi Purpose Hall with 2 Badminton court
  • Cafeteria
  • Laundrette
  • Management Office
  • Surau
  • Guardhouse

Banyak betul yang developer tawarkan tu … dan gambar dibawah adalah floor plan apartment tersebut…

Dengan keluasan 889sqt dengan harga RM347k sangat berbaloi… mari lihat berata cantik unit yang di sediakan oleh pihak developer…

Danau ID 0172

SA2 Vertical mega stitch highlight_aerial view 140318

kl4065_swimming pool view 005

KL4065_IJM_LiftLobby

KL4065_Building Facade Eyelevel View002

kl4065_build eyelevel night view

kl4065_Aerial view 002 -2 (8000)

Danau ID 0101

Danau ID 94

Danau ID 14

Pada yang berminat untuk dapatkan maklumat lebih lanjut …

Boleh terus berhubung terus seperti dibawah : –

Website :  www.sa2.ijmland.com

Email : sales@ijm.com

Hotline numbers : 03-33933103

danau perintis 2

Havoc Hartanah Johor – 24 & 25 Oct 2015 !!!

Havoc Hartanah datang lagi !!!!
Kali ini pihak penganjur akan buat di Johor pula ….
Siapa penganjur pada event yang hebat ini ???

Havoc Hartanah ini adalah atas usaha sama pihak ReconsultPlt dan juga Iskandar Regional Development Authority (IRDA) bagi bertujuan untuk memberikan kesedaran berkenaan dengan isu isu terkini dalam bidang Hartanah .

Apa impact pada currenct situation sekarang nie pada industri hartanah .. Demand dan supply di Iskandar Malaysia …
Cabaran dalam mendapat kan pinjaman perumahan dalam situasi ekonomi yang agak slow sekarang ini …

JAdi ….
Warga selatan sudah bersedia ker !!!
Berkampung selama 2 hari di Galeri Glulam,kawasan
Perindustrian Tampoi, Johor Bahru,Johor…..Dari pukul 8.30 pagi hingga 6 petang …

Apa topik topik yang di saji kan kepada anda semua selain dari 3 kali makanan di sediakan iaitu minum pagi … makan tengahari dan juga minum petang …

Mari kita lihat apa yang pihak penganjur sediakan untuk peserta yang hadir …

Hari pertama 

aturcara

Hari ke 2

aturcara 2

Memang superb sajian topik topik tu kan ….mesti  terujaa tak untuk dengar apa perkongsian dari pihak pihak speaker jemputan …

Antara yang turut menjaya kan program yang besar ini adalah pihak sponser sponser … Disebabkan itu lah ada cabutan bertuah…

100 Lucky Draw yang akan di berikan pada peserta yang hadir … Korang nak tunggu apa lagi …. ilmu dapat … lucky draw dapat ….. makan pun dapat ….

sponser havoc

Perlu ker aku nak share kemeriahan Havoc Hartanah ini … sebab event ini  bukan lah kali pertama di buat …. ini adalah kali yang ke 7  di anjur kan  bermula dari Jun 2014 Havoc Hartanah yang pertama ….. memang dapat sambutan hangat  dan mantap …

 

havoc sebelum

 

Untuk bayaran sebanyak RM50 untuk sehari ….manakala RM90 saja untuk yang ingin join 2 hari … Murah sangat dah tu …all in siap dengan makan dan juga boleh menang lucky draw …

Apa apa pertanyaan boleh  terus menghubungi  pihak RECONSULT PLT .

General Hunting Line / Email +60376294841 / +60376294842

<tanya.havochartanah@gmail.com>

 

 

Menang Rumah Lelong !!!

Tak tahu cara macam mana nak beli rumah lelong …
Ramai yang beranggapan susah dan leceh …

Tetapi tidak bagi client Jom Rumah Lelong …
Tak perlu pergi ker tempat lelongan di tengah tengah pusat bandar kuala lumpur ..
Tak payah nak bersesak sesak hadap jem … atau pun nak pikir kos duit minyak dan tol serta parking …

Apa yang aku nak share kat sini …
Walaupun korang takde masa nak bid rumah …
Walaupun takde masa site visit rumah …
nak buat carian caveat di pejabat tanah …

Boleh serah kan pada Team Jom Rumah Lelong …
just pergi kerja macam biasa dan tunggu keputusan lelongan tersebut …

Bila dah menang rumah pulak … apa yang nak buat …
tak sure nak buat macam mana …
Tak perlu risauu ..
Pasal team gua ini memang banyak pengalaman dalam bidang lelong …
Diaorang tak biar kan korang yang dah menang terpinga pinga …
Tak tau apa lepas tu …

Macam client Jom rumah lelong yang baru menang ini …
First rumah untuk investment ,,, beliau memilih rumah lelong …
Sebab apa …

SEbab nye mesti lah harga yang lebih murah..
Lokasi yang padat … pasal waktu site visit rumah ini …
aku sendiri pergi tengok kawasan tersebut.. memang padat dan mantap …
Susah nak cari rumah kosong area sini …

Apa pun … TAhniah aku ucap kan pada pembida rumah ini …
Tahniah pasal berjaya beli rumah below market ….
Rumah lelong yang kosong … cukup touch up sedikit saja …

Pada sesiapa yang ingin beli rumah lelong …
sila nyata kan kawasan mana ..
Boleh terus wasssup team jom rumah lelong ke 017 7212107 …

rumah lelong

bid rumah lelong

Havoc Hartanah pada 5 & 6 Sept 2015 …

Buat kali ke 4  , Havoc Hartanah akan diadakan pada 5 & 6 Sept 2015  bertempat di Auditorium PanggungSari,
Kompleks Kraftangan, JalanConlay, Kuala Lumpur .  Bermula dari pukul 8.30am hingga pukul 6pm… Pihak penganjur bagi event yang gemilang ini adalah RECONSULT PLT.

Apa yang menarik pada HAVOC kali ini  adalah barisan speaker speaker yang meletop dan mantap …..seperti yang kita semua sedia maklum … havoc yang sebelum ini telah mendapat sambutan hangat dari orang ramai … dengan bayaran penyertaan yang sangat sangat mininum  memang berjaya menarik minat orang luar untuk turut serta dalam event yang hebat ini ..

havoc hartanah 2015 sept

MAri kita lihat barisan speaker pada hari pertama untuk HAvoc Hartanah ini ..

day 1 havoc

Menarik bukan … Bagaimana pula barisan speaker pada hari ke 2 …. Dengan Dr Azizul , Adrian Wee, KY Tee , Wan Info lelong , Rohaniah Noor dan juga Abang Abu sudah pasti akan membuatkan peserta tak senang duduk dengan tips tips yang di berikan .

day 2 havoc

Havoc hartanah ini bertujuan untuk memberikan tips tips dan kesedaran berkaitan dengan pelaburan hartanah.

Bagaimana strategy untuk menghadapi keadaan ekonomi yang semakin mencabar hari ini … tips tips meningkatkan rental dan juga cash flow rumah sewa ..

Strategy pembelian rumah under construction pun penting jika anda berminat untuk membeli projek rumah baru …

PAstikan study dan analysis di buat terlebih dahulu sebelum mengambil keputusan untuk beli projek tersebut.

Selama 2 hari  HAvoc ini , pihak penganjur akan menyediakan makanan sebanyak 3 kali … dan juga sebanyak 100 cabutan bertuah akan di berikan pada peserta yang hadir .. Wowwww …

Makanan ini di sponser oleh Gravy Factory, Empire Damansara, PJ….. memang sedap …. pasti nye tak sabar sabar nak menikmati makanan yang di sediakan yeahh  !!!

gravy

Tidak ketinggalan juga … vourcher percuma dari pihak Zalora online shopping pada semua peserta yang hadir .. … memang sangat sangat menarik  ni …

zalora

Pada yang ingin join … boleh register di link di sini ..

http://bit.ly/HavocHartanahKL

Or whatsapp Hazmie 017 3050308 ….

JOmmm ramai ramai serbu !!!!

Jumpa di sana …

Tips Tips Membeli Rumah Lelong

Dari sesi free sharing yang lepas , aku tertarik pada satu soalan yang lebih kurang berbunyi … bagaimana ingin membeli rumah lelong supaya ianya mudah ,  cepat dan selamat ?

Aku tidak terus menjawap soalan tersebut tetapi membalas dengan senyuman yang paling manis pada awek yang bertanyakan soalan tersebut….. walaupun keadaan bilik yang  padat dan juga panas … masih mampu untuk senyum dan juga buat lawak …

free sharing hartanah

Berbalik pada soalan nya yang ingin mudah  dalam process beli rumah lelong , kita perlu paham process flow yang terlibat … Tiada jalan mudah atau short cut dalam pelaburan rumah lelong .. malahan rumah lelong agak complicated berbanding membeli rumah  subsale dan juga under construction  … yang paling penting adalah kita tahu dan faham step step yang terlibat … apa yang perlu di buat … apa yang wajib di semak dan apa boleh di skip ….

Di sini aku ingin kongsi kan tips tips membeli rumah lelong yang boleh dijadikan panduan pada semua.

1. Semak Kelayakkan Loan 

Terlebih dahulu ,  sebelum membeli rumah lelong di mana mana lelongan awam yang dibuat diluar sana . Pastikan anda semak kelayakkan loan anda … Setiap orang ada pendapatan dan commitment yang berbeza beza.. Pastikan anda tahu berapa percent commitment bayaran loan anda berbanding dengan pendapatan bulanan anda …

Kiraan Debts service ratio atau pun Debts Burden Ratio harus di kira terlebih dahulu sebelum anda melangkah masuk  ke dalam dewan lelongan ..

2. Kira Budget 

Apabila anda ingin membeli mana mana hartanah tidak kira rumah lelong atau pun melalui subsale. Mesti kira berapa modal cash yang ada dalam tangan anda.  Untuk rumah lelong ini , anda tidak boleh lari dari downpayment sebanyak 10% daripada harga rumah yang anda telah menang dari lelongan tersebut.

Ambil kira kos kos lain yang terlibat antaranya ialah seperti berikut :-

(a) downpayment 10%

(b) legal fees  – loan aggrement & MOT

(c) valuation report

(d) kos repair

Disebabkan ada bermacam macam range harga dalam listing rumah lelong ini, ada yang bawah RM100k , ada yang RM200k ke atas , dan ada juga yang RM500k ke atas. Maka, pilih lah jenis rumah yang bersesuaian dengan  cash yang ada dalam tangan kita.

Kos repair agak subjektif kerana kos tersebut bergantung pada keadaan rumah lelong itu.  Ada yang perlu di cat semula , ada yang wiring perlu dibuat dan ada juga yang cuma basuh saja tanpa ada kos repair .

 

keadaan rumah lelong

 

ganti pintu


3. Pencarian Lokasi Hartanah 

Pilihan rumah lelong juga ada di pelbagai tempat iaitu tidak semestinya area klang valley saja . Di setiap negeri pasti ada unit unit lelong yang akan di lelongkan oleh pihak bank.

Ada banyak factor yang boleh diambil kira dalam pemilihan lokasi hartanah yang mempunyai kadar sewa yang tinggi dan juga kenaikan harga hartanah yang cepat.

Berikut adalah faktor yang boleh di pertimbangkan dalam memilih hartanah di luar sana :-

(a) berhampiran dengan stesen LRT / MRT

(b) kemudahan yang lengkap iaitu berdekatan dengan bank , sekolah , pejabat pos

(c) shopping mall yang berhampiran , tidak kira tesco , giant , jaya jusco atau pun Mcd

(d) dekat dengan universiti atau kolej kolej

(e) Hospital swasta atau pun kerajaan .

(f) Kawasan perindustrian atau commercial area ,

Ada banyak lagi indicator yang boleh diguna pakai , pastinya akan membantu anda dalam membuat keputusan memilih kawasan yang  sesuai dengan budget dan capacity yang ada.  Ada juga yang memilih lokasi berdasarkan peta laluan laluan MRT yang bakal siap pada tahun akan datang.

 

mencari lokasi

 

4.  Site Visit 

Perlu diingat bahawa rumah lelong adalah dijual secara ” AS IS BASIS ” . Bagaimana keadaan fizikal rumah tersebut, begitu lah yang anda akan dapat.

Sebarang kerosakkan pada rumah tersebut perlu di tanggung oleh pihak pembeli. Anda tidak boleh claim kos kos repair rumah itu kepada pihak bank , pelelong atau pun pada owner lama rumah tersebut.  Ada juga unit unit projek yang terbengkalai yang akan dilelongkan oleh pihak bank.

Bayangkan sekiranya anda terbeli unit unit tersebut sekiranya tidak buat site visit terlebih dahulu.  Ada rumah lelong yang rosak teruk , ada yang masih elok  dan ada yang masih lagi diduduki oleh owner asal rumah  tersebut.

Cari rumah lelong yang anda senang untuk manage iaitu unit unit rumah lelong yang kosong kerana ianya   tidak melibatkan anda berurusan dengan owner lama.  Menjadi tanggungjawap pihak pembeli untuk keluarkan penghuni rumah lelong yang mereka telah menang sekiranya masih ada lagi orang yang duduk selepas anda menang lelongan tersebut.

tengok rumah

rumah lelong 89

 

5.   Jaga Emosi Diri 

Apabila anda berada dalam bilik lelongan, pastinya akan ada perasaan excited, teruja untuk menang rumah yang anda telah register tersebut. Dengan perasaan yang membuak buak , ada kemungkinan anda akan  emosi dalam membida rumah tersebut. Dicampur pula dengan saiko dan pujuk rayu dari kawna kawan atau sedara mara yang bersama anda. Pastinya akan menaikkan lagi ego anda untuk lawan dan terus lawan.

Banyak kes yang berlaku di mana apabila ramai pembida lain yang register untuk satu satu unit rumah lelong . Maka , harga yang terjual dalam dewan lelongan tersebut melebihi harga pasaran rumah itu.  Ini kerana masing masing beremosi untuk menang pada hari lelongan tersebut.

Pastikan ada sudah buat kira kira dan tetap kan had bidaan untuk rumah tersebut. Kalah dalam bilik lelongan adalah perkara biasa. Tidak perlu rasa malu atau pun terkilan kerana banyak lagi rumah lain yang akan ada.  Paling penting adalah anda menang pada harga yang menarik dan berbaloi iaitu dibawah Harga Pasaran.

emosi bidding

Selamat mencuba , sekian terima kasih

 

 

FREE SHARING FULL HOUSE …

Baru ni gua  dan apis agent lelong  telah pun conduct satu sesi free sharing  pada hari sabtu malam … 8/8/2015 …

Bertempat di office gua  di taman putra kajang  yang dah lama aku tak kunjungi …. jarang gua  gi opis ini kalau tiada apa apa … kecuali ada member member ajak lepak dan discuss di sini …

Bermula pukul 8pm …. tapi aku datang lewat sikit … bukan nye saja .. tapi pasal kat rumah mertua ada nak buat jamuan sikit … singgah ke sana dulu  sebelum  pergi ke opis …

Dapat sms dari apis yang  berbunyi   ” Pie … Tolong aku …. ramai orang datang ini .. Aku dah cuak ” …… HAhahaaa…gua  baca nak tergelak jer lah … biasa lah apis … gua dah paham sangatt perangai nye dia ..

Apis dah lama aku kenal … sejak dari dia kerja kat cyberjaya lagi … antara bekas student gua juga … dan juga bekass personal coaching gua ……sampai lah dia ambil keputusan untuk berhenti kerja dan jadi agent lelong sepenug masa …. . gua banggga  dengan pencapaian dia sekarang … nama dia memang cukup glamorr di kalangan agent di tempat lelong tu ….

Agent cina pun respect sama dia pasal client sentiasa ada je bebb… tu lah kan … bila kita jujur dan minat dengan kerja yang kita buat … mesti orang puas hati ….

gua pun apa lagi … drive laju sikit pergi ke opis … sampai sampai … memang betul cakap apis … luar biasa  orang yang datang … mak haiii .. ramai bebbb…. sampai ke bawahh orang tunggu ….

Gua pun naik ke atas … dengan kasutt yanga melimpah rumahh kat tangga…. dalam hati gua teruss terdetik .. masak lah diaorang niee… mesti panass bilik tu kalau ramai orang yang  datang …

masuk masuk ke bilik seminar … gua tak leh nak lalu …. semua dah readyy dengan bersila … arghhhh.. minta maaf lah bebbb … pasal tempat gua kecik …. tak sangka lak  terlalu ramai yang datang … memang gua tak sangkaa… tu pun gua tak share pun sesi free sharing ini kat wall gua …

Memang gua saja reserve kan follower apis … kalau gua update sekali kat fb gua  … mau ke padang kita buatt free sharing ini kan … hahahha …

Sesi awal gua yang kasi sharing …. pasal rumah lelong .. gua pun start lah gebangg …… hahahaha … sampai terbuka mulut budak yang duk depann nii dengar gua cakap …. macam baguss je lah guaa cite …

Apa yang gua sendiri … tips tips gua kasi … atau pun pengalaman dari pembelian rumah rumah lelong tu … tu semua kena catit lah… gua memang sampai kan secara bersantai jeer…. memang gelak gelak … supaya korang tak boring … dah la bilik tu panas … sampai kan ada aweekk yang join sesi ini update kat fb diaa …. yang gua ini cool … awesomee …. ehh ehhh..gua tak pandai english sangatt … awesome tu aapa ahh ??

mari lah tengok gambar gambar waktu free sharing ini okay …

free sharing rumah

dah macam kuliah apa lak gua tengok kalau siap bersila gini …

free sharing hartanah

Yang join memang sporting … panas tak kisahh… semua tekun dengar bebb…

free sharing hartanah 2

terbuka mulutt …. tekun bukan main lagi kan … hahahah

free sharing  lelong

sayup sayupp jee gambar gua …

buku hartanah 1

sempat lagi sign autograph … hahahah ..

talk hartanah lelong

bila YB berbicara …. korang tengok lah tu …

free sharing 345

Ramai yang cakap nak join lagi … ada yang pm gua … ada gak yang messsage nak offer tempat yang lebih luas lagi …

Untuk itu gua dan geng gua yanng lain ini ada plan untuk buat  satu FREE SHARING MEGA …

Free seating … free entrance … free tickett… and no up selling … KHas untuk follower follower  masing masing …

Antara speaker yang telah setuju untuk  join event free sharing inie …

1. Abang Ensem  – blogger famous

2. Gua – speaker awesome … hahaha .

3. Shahril sidek  – KLezcar  … car rental

4. Faizul Ridzuan – Investor hartanah paling kacak … hero industan ..

5. Syanaz Ahmad  –  Rumah Tamu … penulis buku rumah tamu … superb rumah tamu nye..

MAsa dan tempat akan di maklum kan  tak lama lagi … nanti kan …

Gua akan create fb page nanti untuk korang tengok sebarang update untuk event tersebut…

Apa pendapat korang …. BEstt tak speaker yang gua bawak turun niee… … ini percumaaaa okay… takde juall apa … just sharee knowledge masing masing lama bidang yang diaorang telah berjaya….

Kalau korang nak event ini di adakan … sila lah viral kan dan share pada yang lain lain …. takut nanti bila kita conduct sesi gini … tak ramai lak yang datang …

 


free sharing hartanah

Jimat kos repair rumah lelong

Beli rumah lelong dalam keadaan AS IS BASIS … perlu paham dulu apa yang perlu di repair …

mana yang perlu di tukar atau pun di baiki .. ada juga yang tak perlu repair … keadaan seperti rumah yang baru ..

Bergantung pada condition rumah lelong tersebut… bermacam macam keadaan ada…

Pilih yang mana berkenan di hati … yang mana harga rezab yang rendah….

Yang mana terletak di lokasi yang superb… atau pun kawasan yang padattt …

NAk lebih banyak lagi info … mari lah dengar sharing aku pada hari sabtu ini 8/8/2015 …

Boleh register di sini okay …

www.dsrgroup.my/rrl

Kira kira perlu di buat terlebih dahulu …

mari kita lihatt apa yang penting atau apa yang benda basic yang perlu di buat pada rumah lelong ….

pertama sekali cat rumah…. biasa lah …. rumah lelong ini memang rumah yang berconteng conteng …

jangan pengsan pulak bila dapat rumah conteng macam nie okay ..

rumah lelong murah 1

cat dulu yang  kena conteng … mungkin ada bakat terpendam ini …

cat rumah

cantik dah kan …. dah siap selapis catt under coat …. okay apa .. putih berseri nama nyer…

pintu rumah

Pintu gini ada banyak gred …. A ..B atau C …. nak murah boleh.. yang mana pun boleh…. ambil tengah tengah lah…. tak mahal tak murah … ahahha …

rumah lelong 4

Jangan ingat beli pintu dia akan cat kan pulak … kita lah sendiri cat ikut color yang kita suka okay…. suka hati korang lah nak letak color apa … rumah korang … ikut korang lah…

lampu rumah

pada yang nak jimat kos repair … asal boleh untuk sewa …. boleh jer letak lampu kalimantang ini jer … 1 set baru RM12 …. beli lah berapa set yang korang nak …


gst

Gst … ohh GST … tetap kena GST masa beli barang barang kat kedai hardware ini … bersabar lah yerkk …. baguss lah kos kos ni naik .. harga rumah pun naik juga…. hahahaha …

sampah rumah

Ni benda normal .. . bila dapat sampah ini memang best lah korang exercise .. nak upah orang pun boleh… tapi kalau korang buat sendiri .. badan jadi sihatt… berketak ketak badan tu bebb.. … naik turun untuk buang sampah ini …

kotor rumah lelong

parah juga dapat gini kan … tapi pada aku biasa je niee… ada lagi teruk kat luar tu beb…

repair rumah lelong 67

sink hilang ini biasa …. memang normal … ada je yang panjang tangan nak ambil sink ini …

penat pulak aku nak taip panjang panjang ….lagi senang aku sharing dalam talk pada sabtu ini …. sapa yang nak dengar lagi celoteh aku pasal rumah lelong inie … mari lah register kat sini okay …

www.dsrgroup.my/rrl

memang banyak korang akan dapat tahu pasal rumah lelong … pasal topik untuk talk ini memang rumah lelong saja …

Okay … jumpa kat sana ….

free gift rumah lelong

Naik boleh … Turun tak boleh..

Lately ini banyak pertanyaan dan perbincangan pasal rumah lelong …. macam mana nak beli rumah lelong .. susah ker .. senang ker … buruk ker rumah nye … leceh tak proses nye … macam macam pertanyaan yang ada ….. Antara tujuan aku create page Jom Rumah Lelong di facebook ini adalah untuk memberikan awareness juga pada golongan muda yang baru nak berjinak jinak dalam dunia hartanah …

So far alhamdulilllah sambutan pada page ini … tak silap aku hit 3k like dalam masa 2 hari ke sehari macam tu … punya lah ramai yang nak tau pasal pelaburan rumah lelong …logo page tu pun comel jer kan …

jom rumah lelong logo

Pada yang nak masuk page tersebut … ini adalah link dia … https://www.facebook.com/pages/Jom-Rumah-Lelong/1155665511114038

ADa kala nye soalan yang di tanya ada dalam blog aku nie. … tapi mungkin new comer yang  tak perasan… kalau rajin selak selak lah page aku nie … cari entry tahun 2008 … pasti banyak persoalan yang akan terjawap ..

Berbalik pada persoalan yang banyak di tanya … kebanyakkan nye nak orang lain yang site visit kan rumah yang di beli …

OHhh tidak … tolong lah jangan buat begitu … jangan serah kan tugas itu pada orang lain… sama ada agent atau kekawan … pandangan kita berbeza beza… walaupun kalau tanya orang yang biasa dalam bidang hartanah. …. takut nanti anda akan menyesal pulak beli rumah lelong tu … pada yang sudah biasa … tak kisah pun beli rumah yang tiada pintu … tiada tingkap … dengan cat yang berconteng conteng…

MAri aku list kan antara kerosakan yang biasa dalam rumah lelong ini ..

  • tombol rosak
  • pintu pecah atau tiada
  • sink sudah kena curi
  • wiring elektrik dah tiada
  • cat yang berconteng conteng
  • pintu tandas yang takde
  • sampah bersepah sepah
  • frame tingkap kena curi
  • bekalan air dan api tiada
  • DB box kena curi

Jadi nye … bila beli rumah lelong … mind set perlu di tune sikit …. tidak boleh sama kan dengan beli rumah sub sale yang kita boleh demand keadaan rumah yang tip top … mantapp … dan meletop …

Memang tidak di nafikan ada juga rumah lelong yang cantik … yang masih virgin iaitu belum ada orang duduk pun …. atau pun yang owner telah renovate cantik …

Sebab itu lah anda perlu lihat dengan mata sendiri bagaimana keadaan rumah tersebut…..

Iini ada salah sorang follower yang buat site visit … dari segi lokasi apartment tersebut memang dah terbaek … tetapi bangunan tu pulak kurang dari segi maintenance nyer …. ada lift… tetapi sudah lama rosak …. boleh naik …. tapi turun tak boleh…

Bayangkan macam mana penghuni nye nak turun nannti … kalau tingkat 10 … tak ker jenuh nak turun …. pelik juga tu … lif cuma boleh naik saja …. turun tak leh masuk … hahahehehe …. apa pun masalah pada rumah tersebut kita cuma akan dapat tahu bila kita buat site visit saja …

KEsimpulan nye .. jangan MALAS nak buat visit … jangan serah kan tugasan ini pada orang semata mata… nanti risiko nya anda sendiri yang tanggung ..

rumah lelong lif

Emosi waktu Bidding Rumah Raya

Sabtu yang lepas baru saja selesai Mega Auction Cimb … Sempat juga aku join turun ke tempat lelongan tu .. disebabkan ada student yang masuk bidding .. aku pun pergi sana untuk berikan semangat ….. di tambah pulak aku salah sorang admin di page Jom Rumah Lelong …

Sapa yang belum like … boleh lah masuk dan like page di FB ini yeahh….. banyak listing listing rumah lelong yang terkini akan di share di sini … pada yang tiada masa dan tak tau macam mana process pembelian rumah lelong ini .. boleh lah berurusan dengan pihak admin ..

jom rumah lelong

Berbalik pada cerita mega auction sabtu lepas … banyak rumah rumah yang terjual … ada yang saingan sengit .. ada yang dapat rezab price… ada yang emosi … over bid lebih dari market price …

ini antara unit yang ramai pembida….. yang mana rumah flat 2 billik saja  di bandar baru bangi .. harga bermula dari RM55k telah di bid sehingga naik kepada RM100k +++ ….. apa yang perlu di ingat ialah apa bila kita beli rumah lelong melebihi dari harga market … loan cuma boleh dapat berdasar kan market value saja … kadang kadang bila dah ramai ramai tu … ada yang ego … ada yang emosi nak menang … dan bermacam macam lagi …

Sila kawall emosi anda bila berada dalam bilik lelongan … Tiada guna menang rumah lelong jika harga melebihi harga market. ..

rumah lelong

Biasa nya waktu waktu begini … ramai yang aku akan jumpa kenalan lama lama dalam bidang hartanah …. agent agent rumah lelong dan juga investor yang lain …. gelak gelak .. borak borak tu sudah semestinya … yang penting kita enjoyyy dengan apa yang kita buat …

rumah lelong murah

Selesai sesi lelongan tu … sempat juga aku share information sikit berkenaan dengan process bidding ini… ramai yang tidak faham kenapa rumah lelong … murah sangat ker … berbaloi ker …. apa risiko nye …. memang banyak yang perlu di ambil tahu dulu sebelum masuk ke dalam bidang ini …

Tidak kurang juga yang ada masalah masalah lain .. macam mana nak tangani … macam mana nak handle jika berlaku satu satu masalah lain selepas menang rumah lelong ini …
rumah murah

 

Ini adalah kad bidding selepas register rumah lelong … bank draft di perlu kan untuk register unit mana yang kita hendak masuk bid…

Apa pun pada student  yang kalah… kita cuba lagi di lain masa ok …. banyak lagi pilihan yang ada … apa pun rumah lelong memang bestt … Rumah boleh dibeli dengan murah kalau kena pada cara nya …..yag PEnting adalah jaga EMOSI anda … jangan ter over bid pulak yeahh !!!

 

register rumah lelong