Forum Pelaburan dan Hartanah PMC
April 23, 2014, 07:53:02 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Kedai PMC Kini diBuka! Klik untuk ke Kedai PMC..
 
   Home   Help Search Login Register  
Ketahui Rahsia Pasif Income pie2020! (klik)

Bercuti di PMC Resort!
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tips berniaga  (Read 2159 times)
boroi
Jiran Baru PMC

Offline Offline

Posts: 12


« on: January 25, 2010, 03:21:50 PM »

Saja bukak topik ni sbb berniaga apa pun lbh krg sama saja konsep dia. Baik juai ayaq jambu asam ko, tudung, kedai mkn, rumah, insurance, racun(heheheā€¦) dan etcetera2x semuanya ada persamaan.

Ada pelanggan, juai beli , brp kali pelanggan beli, brp average sale utk setiap pelanggan, margin, profit , buat akaun dan lebih penting lagi bagi kita yg beragama islam ialah zakat perniagaan.

Bayangkan kalau sykt kereta guna chasis yg sama utk buat Ford Mondeo dan Jaguar. Juai Ford Mondeo 100k lbh dan juai Jaguar dekat Sejuta walhalnya chasis kedua-dua kereta ni sama.

Nanti aku kongsi apa yg aku belajaq dan tgh praktikkan utk biz aku.

Disclaimer: Aku masih baru dlm biz dan aku juga x dak kepentingan dlm sykt yg ajaq aku bab2x biz ni.

Tujuan berkongsi adalah utk sama2x maju dan sama2x blea bayaq zakat yg lbh.
Logged
wakata
Warga Aktif PMC
**
Offline Offline

Posts: 228


« Reply #1 on: January 26, 2010, 02:35:44 AM »

nice...i like.
jom bayar zakat lebih!! Grin
Logged
walan
Warga Senior PMC
***
Offline Offline

Posts: 354


« Reply #2 on: January 26, 2010, 04:57:44 AM »

baguih.. baguih.. x sabaq nak belajaq..
Logged
boroi
Jiran Baru PMC

Offline Offline

Posts: 12


« Reply #3 on: January 26, 2010, 12:25:52 PM »

 
                             Scenario 1                           Scenario 2                    Scenario 3
1.Lead              1,000                           1,100                          2,000

2.Conversion rate       25%                            27.5%                          50%

3.No.of Customer       250                             302.5                   1,000

4.No. Of Transactions     2                              2.2                             4

5.Average Sale       100                              110                            200

6.Revenue            50,000                                 73,205                         800,000

7.Margin               25%                              27.5%                          50%

8.Profit            12,500                                 20,131.75                        400,000

Variable nya conversion rate, no. transactions, average sales dan margin. Variable inilah yg perlu kita attack utk memaksimakan profit.

Scenario 1: Karangannya lbh kurang begini.

Kita ada 1,000 leads(drp Iklan cthnya); 25% drp lead tersebut menjadi Customer kita iaitu 250rg.
250rg customer tadi berbelanja RM100 sebanyak 2 kali di kedai kita.
Revenue kita drp 250rg customer ni sebanyak 50,000.

Margin kita 25% drp RM50,000 tadi. Jadi profit kita adalah sebanyak RM12,500.

Kalau hampa tgk Scenario 2. Variable2x tadi dinaikkan sebanyak 10% sahaja. Profit kita dah naik lbh drp 40% dah.

Scenario 3, semua variable naik 100%. Profit dah jadi 800,000.

Apa yg sedang aku praktikkan adalah mengenal pasti pelanggan tetap aku dan tingkatkan kekerapan depa berbelanja dan tingkatkan average sale aku.

Kalau hampa perasan, sbb tu bila order kat fast food rest. Depa Tanya kalau kita nak tambah RM2 sahaja(cth) utk dptkan Large meals.

Depa nak naikkan average sale depalah tu.

Jari-jemariku dah lenguh sbb aku guna 2 jari utk mengetuk, nanti aku sambung lagi.

Logged
daud
Jiran Baru PMC

Offline Offline

Posts: 9


« Reply #4 on: January 26, 2010, 10:02:22 PM »

tq boroi,info yg bagus gak ni...
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Dapatkan Info terkini - Subscribe Mailing List PMC2020

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.078 seconds with 19 queries.